top of page
Keresés

A színek - megbízható barátaid!

Frissítve: 2021. máj. 19.

A színek mindenütt jelen vannak, vitalitást adnak és inspirálnak. A kínaiak és az indiaiak már az ókortól kezdve különféle rituálékon keresztül használták a színek gyógyító erejét. Azok között, akik a színek tanulmányozásával foglalatoskodtak megemlíthetjük a német költőt Johann Wolfgang von Goethe-t, , aki húsz éven keresztül (1790-1810) tanulmányozta a szineket és végül kutatása eredményeit a ”Theory of Colours” címü könyvében ismertette. Manapság az emberek szkeptikusak a szinterápia jótékony hatásaival szemben.


Színterápia (Chromoterápia)


A színterápia egy alternatív gyógyító módszer, amelyet egyesek áltudománynak tartanak. Azok a terapeuták, akik azt állítják, hogy képesek gyógyitani vele a következő módon definiálják: „az a fajta terápia, amely során a fény szín formájában az emberi testben tapasztalható energiahiány kiegyensúlyozására legyen az fizikai, lelki vagy szellemi alkalmas".


A színek jelentősége a színterápiában:

Piros - ennek a színnek köszönhetően a blokkolt energiák aktiválódnak és stimulálódnak (mérsékelten kell használni dühös és túlérzékeny emberek esetén

Narancssárga - serkenti a pozitív érzéseket, javítja az immunitást és erősíti a tüdőt

Sárga - serkenti az érdeklődést és a kíváncsiságot, erősíti az izmokat és világosabbá teszi a gondolkodást

Zöld - fizikailag és mentálisan egyensúlyban tart, fegyelmez és ajánlott a stresszkezelő terápiában

Kék - megkönnyíti a holisztikus gondolkodást, javítja a kommunikációt, ideális az alvászavarok kezelésére

Lila (ibolya szín) - elősegíti az ihletet és a kreativitást, tisztítja a gondolatokat és befolyásolja az egyensúlyt


Ezt az alternatív terápiát kísérleti kutatások nem támogatják, ezért számos vita folyik vele kapcsolatban. Például az Amerikai Rák Intézet (American Cancer Society) kifejezte azon véleményét, hogy „a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok nem támasztják alá azt az állítást, hogy a fény- vagy színterápia alkalmazása hatékony a rák vagy más betegségek kezelésében". A terápia úgynevezett pozitív eredményei pedig a placebo hatásnak tulajdoníthatók.


A szürke szín

A pszichológusok osztályozása szerint a színek két nagy kategóriába sorolhatók: meleg színek (például: vörös és sárga) és hideg színek (például: kék és zöld). A szürkét gyakran semleges színnek nevezik, a fehér és a fekete köztes színeként is említik. Az első nyilvántartott szürke színhasználat angolul Kr. U. 700-ból származik. Az Európában és Észak-Amerikában végzett számtalan felmérés alapján e két kontinens lakossága a szürkét a semlegességgel, az unalommal, a bizonytalansággal, az öregséggel és a közönyösséggel társítja. De a belsőépítészek számára a szürke mást jelent. Mind az lakossági projektekben (házak, apartmanok), mind a kereskedelmi épületek (irodák, éttermek, edzőtermek) esetében sikeresen alkalmazzák a szürke színt mert az erőt, a józanságot és az egyensúlyt szinbolizálja. Alkalmazkodó és rugalmas, nagyon jól harmonizál a többi színnel, de az anyagokkal is (tölgy, dió, márvány, természetes kő és travertin).

Az Amerikai Pantone Intézet, 2021-ben az év divatos árnyalatként a sárga és a megnyugtató szürke színt nevezte meg. Így azok, akik divatosan és kényelmesen akarnak öltözni, számtalan pólót találnak online üzletünkben ebben a két árnyalatban. Ha raktáron lévő termékeink nem felelnek meg a kívánságoknak, bármilyen típusú pólót nyomtatunk az igényeknek megfelelően. Látogasson el oldalunkra, mert semmit sem veszít csak nyer: https://www.storyprint.hu/polonyomtatas


Íme néhány póló, amelyet ügyfeleink rendeltek ...



A folytatás a következő cikkben olvasható...

29 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page