top of page
Keresés

Miért a piros?

Frissítve: 2021. máj. 20.

A japánok számára a piros szín a boldogság színe, míg az európaiak a szenvedéllyel, a tűzzel, az energiával, az erővel társítják. Általában a meleg színek jó közérzetet és boldogságot eredményeznek, de az amerikaiak számára ez egy agresszív szín, amely erőt generál. Az első utalás rá a Vaskorban történt, és azóta a világ különböző népei elkezdtek társulni különböző állatokkal, jellemzőkkel és jelentőséggel. Az ókori Egyiptomban csak a delta "vörös koronájában" (Egyiptom Alsó-Nílus) volt pozitív jelentése, különben a kígyóval társitották. Az ókori Kínában sokáig szent volt ez a szín. Mivel általános stimuláló hatása van, sokan használják nap mint nap ruházataik domináns színeként. A helyiségekben ahol a vörös szín jelen van általában idegességet okoz, ezért a belsőépítészet szakemberei nem javasolják a hálószoba fal -színeként. Az éttermek ezt a színt használják az ügyfelek bevonzására és étvágyuk növelésére. A vörös vonzza a tekintetet, ezért nem meglepő módon a legtöbb ellopott autó piros. Köztudott, hogy a piros ruházat azonnal felkelti az érdeklődést. Szeretne a figyelem középpontjába kerülni? Próbálja ki piros pólóinkat, amelyek mindenki figyelmét felkeltik: https://www.storyprint.hu/polonyomtatasSárga?!

Gyakran csak a Nap színeként emlegetik, de ne felejtsük el, hogy ez egy olyan szín, amely sok nép zászlajában jelen van. A Középkorban a zsidók sárga ruhát viseltek, a X. században pedig a bűnözők és az árulók ajtajait sárgára festették Franciaországban. Kína első Császárját "Sárga Császárnak" hívták. Az Európaiak a féltékenység színeként említik, míg az ázsiaiak olyan előnyöket tulajdonítanak neki mint az éberség ösztönzése és fenntartása. Egyes kutatók megfigyelései szerint minél világosabb ez a szín, annál nagyobb figyelmet vonz. Van egy elmélet, amely szerint ez a szín serkenti az anyagcserét, ezért számtalan édesanya gyakran sárgára festi a gyermekei szobáját.


Zöld?

A zöld a Föld színe. Ahhoz, hogy megértsük a keresztények által ennek a színnek tulajdonított hatalmat, elegendő azt végig gondolni, hogy Jézus Krisztus keresztjét, mint az üdvösség reményének szimbólumát, gyakran zöld színnel ábrázolták, a Szent Grált smaragdzöld színűnek és Az utolsó ítélet trónusa zöld jáspisból van (Szent János kinyilatkoztatása, 4: 3). Ha arra a társításra gondolunk, amelyet Shakespeare az Othello (1603) híres operájában eszközölt "a zöld szemű szörnyeteg" akkor azt látjuk, hogy számára a zöld a féltékenység szinonimája volt. A népi szimbolikában ez a szín reményt jelent, a kínai szimbolikában pedig a zöld és a fehér antagonista párt alkot, mivel a kínai alkímia zöld sárkánya a Yin (higany és víz) míg a fehér tigris ábrázolása a Yang (ólom és tűz). Pszichológiailag a zöld jellemzi a passzív, autonóm személyiség típust. A belső harmóniát keresők egy falat vagy az egész szobát zöldre festik. A zöld ruhadarabok sokoldalúak, mindig divatosak és könnyen kombinálhatók más színekkel.

Ha zöld tárgyakat vagy ruhadarabokat szeretne vásárolni, megrendelheti őket tőlünk. Látogass el oldalunkra: https://www.storyprint.hu/polonyomtatas

19 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page