top of page
Keresés

Hímzés

A hímzés olyan díszítő eljárás (illetve az így elkészített mű), amely valamilyen alapanyagot (pl. vászon, szövet, bőr) tűbe fűzött fonállal varrással készített mintával ékesít. Manapság a hímzés általában kalapokon, kabátokon, takarókon, ingeken, farmereken, harisnyákon és golf ingeken látható.


Ennek a mesterségnek nagyon érdekes története van:


A néphagyományban a hímzés képessége összefüggésben állt a lányok útjával a nővé válás felé. Ebben az eleinte csak nőknek szánt tevékenységben vagy manapság csak hobbiként emlegetett foglalatosságban, a hímzéseket gyakran használták életrajzként. Számottevően azon nők akik nem részesültek formális oktatásban, és nem tudtak írni, ezért a hímzéseket életük dokumentálásának eszközeként használták.

A tizennyolcadik századi Angliában a hímzett ruházatot gyakran a gazdagság és a státusz jelének tekintették. A hímzés fontos művészet volt a középkori iszlám világban. A tizenhetedik századi török ​​utazó, Evliya Çelebi "két kéz mesterségének" nevezte. A hímzés a társadalmi helyzet jele volt a muszlim társadalmakban, így olyan városokban, mint Damaszkusz, Kairó és Isztambul, a hímzés látható volt a zsebkendőkön, az egyenruhákon, a zászlókon, a kalligráfián, a cipőn, a köntösön, a papucson, a takarón, a táskán és még a bőr öveken is. Gyakran a gazdagok számára arany és ezüst szálakkal is hímeztek. A Lahore, Agra, Fatehpur és Ahmedabad császári hímzőműhelyek kifinomult alakjaikról, mintáikról és csomóikról voltak híresek. Az ünnepek alkalmával használt hímzett szövetek szemet gyönyörködtetőek voltak.

Az ipari forradalom alatti fejlesztés automatizálta a hímzési folyamatot. Az első hímzőgép működésbe helyezése 1832-ben történt meg Franciaországban Josué Heilmann által, amely kézi hímzőgép volt. Az automatikus hímzés a 19. század második felében a kelet-svájci St. Gallen-ben virágzott. Etől kezdve St. Gallen (Svájc) és Plauen (Németország) fontos központok voltak a hímzés szempontjából. A svájciak és a németek virágzó üzletet láttak az automatizált hímzés területén, így a 20. század elején New Jersey-be (USA) vándoroltak, és ott gépi hímzőipart fejlesztettek ki.

Manapság a hímzőgépek egyik legfontosabb gyártója a Melco, amely több mint 20 év tapasztalatával a hatékonyság definiója a hímzés terén. A piacon a moduláris hálózati hímzőrendszerrel vált ismerté. A Melco hímzőgépek kiemelkedő teljesítményt, hatékonyságot és öltésminőséget kínálnak. A továbbfejlesztett varrat dinamika miatt a "menetproblémák" gyakorisága minimálisra csökken. Ez több üzemidőt és magasabb jövedelmezőségi potenciált jelent. A hatékonyság és teljesítmény mellett a varrás minősége kiemelkedő, az új automatikus vágórendszer pedig tartós és megbízható.

Mit csinál egy "moduláris" hímzőrendszer?

A Melco operációs rendszer (MOS) segítségével a hálózat minden gépe egyetlen számítógépről vezérelhető. Ez lehetővé teszi az egyes gépek szükség szerinti használatát anélkül, hogy a teljes hálózaton megszakadna a gyártást. Egy más rendszer nem kínál ilyen szintű ellenőrzést és rugalmasságot. A Melco EMT16X esetében a rendszer konfigurálásának nincsenek korlátai. A fonal ellátást pedig a szabadalmaztatott Acti-Feed ™ fonalszabályozó rendszer kezeli, amely automatikusan biztosítja a fonal pontos mennyiségét.

Ha minőségi hímzett ruházatra van szüksége, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk: https://www.storyprint.hu/himzes








30 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page